Kari Rune Jakobsen, Aalborg: Sammen gør vi en forskel for børns og unges læring
Kari Rune Jakobsen, Aalborg: Sammen gør vi en forskel for børns og unges læringKari Rune Jakobsen er uddannet lærer fra Aalborg Seminarium i 1991 og har fungeret som lærer, afdelingsleder og skoleleder i 12 år. Hun har været souschef i PPR i Rebild kommune og siden PPR-leder i Hjørring og har fra 2015 været chef for PPR i Aalborg.Kari har en række uddannelser bag sig f.eks. en Master i Læreprocesser og Certificate in Business Administration. Desuden har Kari flere kompetenceforløb inden for det pædagogiske og ledelsesfaglige felt.
Sammen gør vi en forskel for børns og unges læringPPR Aalborg har som andre PPR-organisationer utallige og mangeartede opgaver. De to største er udarbejdelse af pædagogisk psykologiske vurderinger og vejledningsforløb sammen med forældre, daginstitutioner og skoler med henblik på at styrke det pædagogiske arbejde.
Den sidste opgave gør vi i disse år en stor indsats for at udvikle og kvalificere SAMMEN.
Men ved vi, om det virker?
Hvad nytter et godt råd, hvis det ikke får indflydelse på den pædagogiske praksis?
I hvilken grad gør vores vejledning en faktisk forskel for børnenes læring og udvikling?
Det har vi sat os for at være mere nysgerrig på, og vi har derfor under overskriften ”Vejledningsforløb der virker” igangsat en række aktiviteter i 2017/18. Formålet er, at vores specialviden skal bidrage til øgede handlemuligheder for de voksne, der er sammen med vores fælles børn og unge hver eneste dag.
Nogle at de væsentligste indsatser er:
Tre kompetenceudviklingsforløb for alle PPR’s medarbejdere:·
- Øvelse i brug af en fælles pædagogisk psykologisk analysemodel bl.a. for at styrke inddragelsen af alle aktørers perspektiver – særligt børns og forældres perspektiv·
- Øget indsigt i pædagogisk didaktisk praksis (sammen med kommunes inklusionsvejledere)·
- Konsulent i læringsledelse – fokus på udvikling af kompetencer til at understøtte professionelle læringsfællesskaber på mange organisatoriske niveauer
Herudover medvirker PPR i et følgeforskningsprojekt, hvor vi sammen med UC Nordjylland tager pulsen på hvordan forældre, daginstitutioner, skoler og PPR aktuelt lykkes med at gøre en forskel SAMMEN. Et projekt, hvor vi også udvikler en enkel evalueringsmetode, der hjælper os til at blive endnu bedre i vores fremtidige samarbejder om børnenes læring og udvikling.
Jan Kirkegaard, Aarhus: PPR i en praksisnær tid
Jan Kirkegaard er uddannet som cand.pæd.psych. i 1986 og autoriseret i 1994. Han har arbejdet som psykolog og chefpsykolog i Århus Amt og Horsens kommune frem til 2000. Fra 2000 og frem har Jan været chef for PPR og specialpædagogik i Børn og Unge i Århus Kommune.
PPR i en praksisnær tid
Forventningerne til PPR’s indsatser har vel aldrig været mere forskelligartet end nu – vi skal rykke tættere på den pædagogiske praksis i både skoler og dagtilbud, vi skal samskabe med forældrene, vi skal opprioritere tidlige og forebyggende indsatser, vi skal kompetenceudvikle som forudsætning for øget inklusion – for nu at nævne nogle af forventningerne. Spørgsmålet er derfor, hvordan agerer vi i PPR i forhold til de faglige forventninger? Hvordan sætter vi PPR’s kompetencer i spil på nye måder? Det er en vigtig hovedopgave for PPR at lykkes med udfordringerne, både når det gælder PPR’s udvikling som faglig organisation, og når det gælder at matche de pædagogiske udfordringer på hele 0-18 års området.
I oplægget vil jeg eksemplificere udfordringerne ved at præsentere PPR’s rolle i NEST projekter. PPR spiller her en central rolle som ansvarlig for kompetenceudvikling, koordinering af følgeforskningen, drift af social læring, strategisk opfølgning og formidling af NEST. Opgaver, der har betydet, at PPR bliver bragt i spil i nye kontekster, hvilket har betydet tilførsel af nye kompetencer til PPR. Samtidig har NEST sat sig spor i PPR’s organisering og ydelser.
Jette Lentz, Indre by-Østerbro, København: PPR’s væsentligste opgave: At skabe løsninger sammen
Jette Lentz er lærer, cand.pæd.psych. og specialist i pædagogisk psykolog. Hun er tværfaglig teamleder og teamleder for PPR psykologerne i Indre By/Østerbro i Københavns kommune. Desuden er Jette medlem af bestyrelsen i PPF.
PPR’s væsentligste opgave: At skabe løsninger sammen
”Visionen er, at Ressourcecentre og Pædagogiske Læringscentre skal opbygge lokal kapacitet, så de sammen
- udvikler og driver inkluderende børne- og ungemiljøer, hvor alle børn og unge bliver så dygtige de kan, og hvor indsatserne kan være både forebyggende, foregribende og indgribende
- arbejder systematisk med at samarbejde med børn og unge samt deres forældre om udviklingen af børnenes læring og trivsel
- understøtter ledelsen i faglig læringsledelse samt den enkelte lærer og pædagog i udviklingen af deres pædagogiske praksis, faglighed og relationskompetencer”
Med dette mål fra Københavns Børne- og Ungdomsforvaltnings ved opbygningen af ressourcecentre og pædagogiske læringscentre på alle kommunes skoler, vil jeg som PPR leder understrege betydningen af, at skolepsykologerne arbejder i samskabende processer med lærere, akt- lærere og inklusionspædagogerne og andre tværfaglige samarbejdspartnere – og også i høj grad medtænker de faglige vejledere i dansk, matematik, it m.v. som vigtige aktører i forhold til udsatte elevers sociale og faglige udvikling. Vi styrker elever med fx udviklingsforstyrrelser og deres udviklingsmuligheder i skolen ved, at PPR støtter lærere i samarbejde med eleverne at indgå i faglige meningsfulde sammenhænge. Angst hos nogle elever kan eksempelvis forebygges, når de er i ”flow” i undervisningsaktiviteter med andre elever, når eleverne er motiveret, engageret og er medinddraget omkring didaktikken.
En udfordring er nogle steder, at PPR psykologer stadig her svært ved at nå lærerne og pædagogerne på grund af bl.a. deres uddannelse, hvor der nødvendigvis ikke indgår pædagogisk psykologi. Her spiller ressourcecentrene en betydning i forhold til at få styr på og udnytte de faste ressourcepersoners (heriblandt PPR psykologens) viden og bidrag ind i forebyggende, foregribende og indgribende tværfaglige indsatser overfor de børn, der ikke trives fagligt og socialt. Jo mere psykologer indgår i forløb i tæt samarbejde ude i praksis med lærerne, des mere viden får de på eksempelvis didaktik, elever som aktører i skolen m.v.
Den nationale trivselsmåling fra 2017 (Undervisningsministeriet) viser, at eleverne generelt scorer deres trivsel lavt på ”støtte og inspiration”, som omhandler eleveres oplevelse af motivation, medbestemmelse og af lærernes hjælp og støtte. Vi skal i PPR og i arbejdet ude på skoler og institutioner være optaget af at indgå i partnerskaber med forældre og frontmedarbejderne og lave vores vurderinger og rådgivning i forhold til aktørernes ressource og styrker og undgå fx at invitere til ”bekymringsmøder” mellem aktører. Vi skal interessere os for at lave handleplaner ud fra en analyse af barnets og fællesskabets resiliens / robusthed og bidrage til teamets vedholdenhed, kontinuitet og styrkesider og undgå afmagtsfølelser.
Vi skal konsekvent arbejde med et blik på barnet og læringsmiljøet. Dette vil altid ske i en kontekst, hvor læring og udvikling sker gennem alles deltagelse og via tydelige læringsmål, der systematisk bliver fulgt op på af barnets team og i samarbejde med barnet.
PPR og ressourcecenterarbejdet bør altid have elevernes perspektiver med ind i arbejdet omkring dem. Som lærings- og forandringsaktører har PPR altid et dobbelt blik og skifter mellem forskellige positioner med fokus på det særlige (individuelle) og på det almene (relationelle). Børnene ses som vigtige evidensmarkører i forhold til om det, som læringsmiljø, ressourcepersoner og forældre sætter i gang, virker for dem.
Anders Lundsgaard, Aabenraa: PPR i bevægelse
Anders Lundsgaard, cand.psych. Fra Aarhus Universitet i 2006, aut. psykolog. Ansat i PPR-Esbjerg som psykolog og koordinerende psykolog. Fra 2015 chefpsykolog og leder af PPR i Aabenraa.
PPR’s væsentligste opgave: At skabe løsninger sammenI PPR skal vi tage udfordringen op. Vi skal definere os selv på ny, fordi vi tror på, at alle mennesker har ret til at få mest muligt ud af deres liv. Vi skal skabe hele børn og familier, der bliver kompetente aktører i eget liv, og det skal vi gøre gennem en målrettet tidlig indsats, hvor vi styrker børn og familier i deres selvopbygning og selvudvikling. Det vil tilfældigvis føre til at vi skaber inklusion, hele familier og økonomisk bæredygtighed, men udgangspunktet må og skal være i de børn og familier, der lige nu risikerer ikke at få mest muligt ud af deres liv. Det er med udgangspunkt i disse børn og familier, vi skal designe vores kerneydelser. Det betyder ikke, at vi skal droppe hverken skoler eller dagtilbud som samarbejdspartnere, for det er lige præcis i disse kontekster vi støder på de udsatte børn og vores vejledning skal også fortsat kunne støtte de vigtige voksne omkring børnene i disse kontekster. Det må bare ikke være vores eneste fokus.
PPR i Aabenraa arbejder ud fra nogle centrale værdier, der handler om, at vi tror på at alle rummer et potentiale, og lige præcis det potentiale er vi i kraft af vores stærke faglighed i stand til at bringe frem i lyset, forstørre, udvikle og bringe i sund vækst. Vi skal derfor turde gribe chancen for at tegne morgendagens PPR i stedet for at ærgre os over den svindende repræsentation i eksempelvis lovgivningen. PPR rummer nogle afgørende fagligheder, der kan være med til at sikre den næste generation de bedste muligheder nogensinde for at lykkes med deres liv, hvis vi formår at bringe os selv i spil på nye måder.
Dagen afsluttes med paneldiskussion med deltagelse af de 4 PPR-ledere.